5 tips om je kleine tuin groter te laten lijken


De Nederlandse tuinen worden steeds kleiner en zijn omgeven door de tuinen van onze buren. Een grote vrije tuin is helaas alleen weggelegd voor de “happy few”, maar met de juiste tips is het toch mogelijk om je kleine tuin wat groter te laten lijken.

Houdt het spannend

Door bepaalde delen van je tuin uit het zicht te laten, is het niet direct te voorspellen wat je tuin nog meer te bieden heeft. Dit schept de verwachting van een grotere tuin. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van je tuin in verschillende segmenten door een haagje of schutting te plaatsen. Een doorkijkje zorgt voor diepte en geeft alvast een voorproefje.

Breng hoogteverschillen aan

Door hoogteverschillen in je tuin aan te brengen, creëer je meer diepte. De diepte zorgt voor een ruimtelijk gevoel en laat je tuin optisch groter lijken. Je kunt bijvoorbeeld je terras wat hoger leggen dan de rest van de tuin, je kunt hoge planten plaatsen of juist een terras leggen dat wat lager ligt. Let bij dit laatste echter wel op de juiste afwatering om problemen te voorkomen.

Horizontale strepen laten je tuin groter lijken

De meeste houten schuttingen hebben verticale planken. Jammer, want het zijn juist horizontale strepen die ervoor zorgen dat je tuin dieper en groter lijkt. Let dus op het juiste lijnenspel als je een schutting uitkiest. Een schutting met horizontale planken laat je tuin groter lijken dan een schutting met verticale planken. Combineer dit met wat spiegels die recht tegenover elkaar hangen en je tuin lijkt wel oneindig ver te reiken.

Herhaling van patronen

Deze tip brengt je brein een beetje in de war. Als we terugkerende patronen zien, denkt ons brein namelijk dat dit patroon tot in het oneindige doorgaat. Dit is natuurlijk helemaal niet zo, maar door ons brein een beetje voor de gek te houden, lijkt een tuin dus groter dan dat hij daadwerkelijk is. Je kunt dit soort patronen in je tuin aanbrengen door bijvoorbeeld een bepaalde plant meerdere keren in de tuin terug te laten komen. Of een bepaald patroon zowel in de bestrating als in de beplanting aan te brengen.

Kies grote tegels

Als je een kleine tuin groter wil laten lijken, kun je het beste kiezen voor wat grotere tegels. Minder naden laat je brein namelijk denken dat de oppervlakte groter is. En als je een pad aanbrengt kun je de tegels net een stukje uit elkaar leggen. Hierdoor lijkt het pad langer en de tuin dus groter.  Ook een kronkelend pad is langer dan een recht pad, waardoor je het gevoel van meer diepte creëert. Heb je rechthoekige tegels in je tuin? Zorg dan dat je deze in de lengterichting van je tuin legt. Dit zorgt ervoor dat je tuin optisch dieper lijkt. Door een paadje in de struiken te laten verdwijnen, wek je de illusie dat er achter de struiken nog wat meer tuin is.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *