Hoe maak je je tuin geschikt voor katten?

Als je 1 of meerdere katten hebt dan is het natuurlijk fijn als die naar buiten kunnen. Maar de tijd dat katten vrij door de buurt struinden begint toch wel een beetje achter ons te liggen. Ook de kat is en gezinslid en wordt dus niet zomaar de straat op gestuurd onder het motto: we zijn wel of je morgen weer thuis komt. Daar komt bij dat de buren misschien wel helemaal niet gediend zijn van bezoek van jouw kat. Dus wordt het tijd om de tuin kat proof te maken.

Een kattenren in de tuin

De beste oplossing is een kattenren. Dit is een afsluitbare ‘kooi’ gemaakt van een frame met gaas. Dit gaas moet zo fijn zijn dat de kat er niet met de poten doorheen kan. Natuurlijk heeft de ren een dak, anders is hij alsnog in een minuut er vandoor. De ren moet wel ruim zijn, minstens 10 vierkante meter, liefst groter. Helemaal ideaal is als de kat via een kattenluik in de deur of de pui zelf kan beslissen wanneer hij naar binnen of naar buiten gaat. Als je een ren hebt die niet aan het huis staat moet de kat daar in gezet en uit gehaald worden. Dat is niet ideaal want zo beslist de eigenaar wanneer de kat naar buiten ‘moet’ en wanneer niet.

Schrikdraad of schermen

Als er geen ruimte is voor een kattenren kun je werken met schrikdraad. Dit wordt gespannen over bijvoorbeeld een heg of schutting. Zodra de kat het schrikdraad aanraakt krijgt hij een lichte schok. Dit moet hem ervan weerhouden om er vandoor te gaan. Controleer het schrikdraad wel regelmatig of het nog functioneert. Sommige katten zijn zo gehaald dat ze het schrikdraad omzeilen. Je kunt ook schuin opstaande schermen plaatsen boven de schutting zodat over de schutting klimmen niet meer mogelijk is. Ook hiervoor geldt dat sommige katten gehaaid genoeg zijn om alsnog over de schutting te klimmen.

Het balkon cat proof maken

Heb je geen tuin maar een balkon dan kun je ook dat cat proof maken met een ren of gaas. Lees wel de regels van de vereniging van eigenaren of de verhuurder. Balkons dienen als vluchtweg bij brand of andere calamiteiten en mag je dus niet zomaar afzetten. In een kattenren op het balkon kan een vluchtdeur worden gemaakt om de vluchtroute over de balkons te waarborgen. Je kunt ook werken met kattennet. Dit moet dan wel goed worden bevestigd om te voorkomen dat de kat een uitweg kan vinden om alsnog te ontsnappen. Een andere optie is natuurlijk om de kat alleen onder toezicht op het balkon te laten verblijven.  Datzelfde geldt overigens voor de tuin.

Gerelateerde berichten

5 tips om je kleine tuin groter te laten lijken

De Nederlandse tuinen worden steeds kleiner en zijn omgeven door de tuinen van onze buren. Een grote vrije tuin is helaas alleen weggelegd voor de “happy few”,…

5 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een mooie en gezellig tuin is natuurlijk fijn, maar met ons drukke bestaan moet een tuin het liefst niet al teveel tijd kosten om bij te houden….

Het hele jaar door genieten van je tuin

Als je een tuin hebt en je wilt daar het hele jaar van genieten dan is het belangrijk om voor het hele jaar een planning te maken…