Een mooie en gezellig tuin is natuurlijk fijn, maar met ons drukke bestaan moet een tuin het liefst niet al teveel tijd kosten om bij te houden. Met deze tips zorg je ervoor dat je tuin onderhoudsvriendelijk blijft of wordt, zodat je er vooral van kunt geniet in plaats van dat je erin moet werken.
Tip 1: Een goed ontwerp is het halve werk
Een mooie en onderhoudsvriendelijke tuin begint al bij een goed ontwerp. Een ontwerper een tekening laten maken kost natuurlijk wat, maar dit kun je er met gemak uit halen als het ontwerp goed is en rekening houdt met jouw persoonlijke wensen. Een tuinontwerper kan een ontwerp zo maken dat alles klopt en dat er voldoende groen aanwezig is in je tuin. En hij zorgt er natuurlijk ook voor dat alles op de juiste plek staat, zodat je hier minder omkijken naar hebt.
Tip 2: Zorg voor goede grond
Een gezonde bodem zorgt voor gezonde en sterke planten. En hier heb je later profijt van, omdat gezonde en sterke planten minder onderhoud nodig zullen hebben. Je zorgt voor een goede grond door te zorgen dat er voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten. Dit bereik je door regelmatig compost en voeding aan te brengen. Dit houdt de grond gezond en zal ervoor zorgen dat de natuur beter in balans is.
Tip 3: Kies de juiste planten en inrichting
Om ervoor te zorgen dat je niet al te veel werk aan je tuin hebt, is het belangrijk om voor de juiste planten te kiezen. Er zijn genoeg planten die het hele jaar door mooi groen blijven en die weinig werk nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan siergrassen waar geen onkruid onder groeit en ook mooie bodembedekkers geven onkruid geen kans. Leg een terras in het cement, zodat onkruid tussen de tegels geen kans krijgt. En verwen jezelf met een robotmaaier. Zo hoef je zelf helemaal niets te doen en heb je toch constant een perfect gazonnetje.
Tip 4: Breng veel groen aan
Een volledig bestrate achtertuin klinkt misschien onderhoudsvriendelijk, maar ook bestrating heeft onderhoud nodig. Wat dacht je van het verwijderen van de groene aanslag en het onkruid tussen de tegels? Bovendien wordt een volledig bestrate tuin in de zomer erg heet. Kies dus liever voor veel groen, zodat onkruid geen kans krijgt.
Tip 5: Hergebruik wat je hebt
Worden je planten te groot of wil je iets anders in je tuin? De meeste planten kun je flink snoeien of zelfs splitsen als deze te groot worden. Bestrating schoonspuiten en opnieuw leggen kan zorgen voor een compleet andere uitstraling en overgebleven tegels kunnen gebruikt worden om borders en plantenbakken mee te maken. Zo ben je lekker milieubewust bezig en hoeft een nieuwe tuin je niet een vermogen te kosten.