Een kinderkamer voor meerdere kinderen inrichten

Als er in een gezin meerdere kinderen zijn dan is het vaak zo dat er een kamer moet worden gedeeld. Dat kan tot conflicten leiden als de kinderen het niet eens kunnen worden over de inrichting van de kamer. Zo lang de kinderen nog klein zijn hebben de ouders natuurlijk een doorslaggevende stem. Zo kun je bijvoorbeeld ruimte besparende maatregelen nemen door de slaapplaatsen slim in te richten.

Een stapelbed met uitschuifbed

Wil je drie kinderen op een kamer laten slapen dan is een stapelbed met uitschuifbed een uitkomst. Het uitschuifbare bed wordt na de nacht ingeschoven onder het onderste bed. Zo ontstaat er ruimte om te lopen of om te spelen. Het uitschuifbed is een volwaardig bed met een matras, kussen en dekbed. Het kind dat er slaapt heeft net zo veel comfort als broers of zussen die in het stapelbed slapen. Dit soort bedden zijn in verschillende uitvoeringen en kleuren leverbaar.

Een eigen plek voor ieder kind

Als het maar enigszins mogelijk is, is het belangrijk om ieder kind een eigen plek te geven. Ook al moeten ze een kamer delen, het is belangrijk voor een kind dat hij of zij de eigen spullen ergens kan opbergen. Helemaal ideaal is natuurlijk een eigen bureautje met laden als daar ruimte voor is. Hier kan een kind dan ook huiswerk maken als het wat ouder wordt. Als dit niet mogelijk is, als er maar 1 bureau kan staan, dan is het belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik daarvan.

Kinderen laten meebeslissen over de inrichting

Zodra kinderen wat ouder worden is het belangrijk dat ze kunnen meebeslissen over de inrichting van hun kamer. Als hier geen overeenstemming over kan worden bereikt, probeer dan een compromis te sluiten. Als de één een piratenbed wil en de ander een roze bureau, dan moet je je daar als ouders misschien maar even naar schikken. Ieder kind een eigen kamer is natuurlijk de meest ideale situatie maar dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk.

Laat de kinderkamer meegroeien

Als je de inrichting van de kinderkamer een beetje slim aanpakt dan kun je die laten ‘meegroeien’ met je kind. Kies een kleur die neutraal is voor de bedden en kasten dan kunnen die een aantal jaren blijven staan. Je kunt de kinderkamer dan met accessoires aan de leeftijd van de kinderen aanpassen. Als ze K3 of Nijntje zijn ontgroeid dan pas je het thema aan met iets dat beter bij hun leeftijd past. Ook dan wordt het misschien een kwestie van compromissen sluiten als broers of zussen een kamer met elkaar moeten delen. Het is in zo’n geval belangrijk dat je naar de wensen van alle kinderen luistert. Zo wordt het voor elk kind toch een beetje zijn of haar kamer.

Gerelateerde berichten

Mag je kind meedenken over de inrichting van de kinderkamer?

Er komt een leeftijd waarop je kind inspraak wil bij de inrichting van de kinderkamer. Als baby en peuter wordt de inrichting door de ouders bepaald. Sommige…