Het hele jaar door genieten van je tuin

Als je een tuin hebt en je wilt daar het hele jaar van genieten dan is het belangrijk om voor het hele jaar een planning te maken voor de beplanting van je tuin. Bij een goede aanpak kun je vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst van bloeiende planten genieten. En ook in de wintermaanden kan de tuin er natuurlijk prima uitzien.

Van bloembollen tot herfstasters

Zodra de zon in februari aan kracht wint komen de sneeuwklokjes boven de grond. Niet veel later worden ze gevolgd door de krokussen. Als het echt voorjaar wordt dan komen de tulpen en narcissen boven de grond. Als deze kleurenpracht is uitgebloeid kun je de tuin beplanten met eenjarige plantjes. Houd er rekening mee dat die niet winterhard zijn. Doe het dus niet te vroeg maar wacht bij voorkeur tot half mei. Daarna is de kans op nachtvorst vrijwel uitgesloten. De IJsheiligen komen langs van 10 tot 14 mei. Daarna is het safe qua nachtvorst.

Winterharde planten

Sommige planten zijn winterhard. Dat betekent dat ze tegen vorst kunnen. Maar houd er wel rekening mee dat zo’n plant dan wel in de ‘volle grond’ moet staan en niet in een plantenbak. Een winterharde plant kan wel een paar graden vorst hebben in een bak, maar als het harder gaat vriezen is het beter om hem toch even in de schuur of garage te zetten om te voorkomen dat hij alsnog dood vriest. Planten die niet tegen vorst kunnen haal je naar binnen zodra de weersvoorspelling vorst aangeeft. Voor sommige planten is zelfs een graad vorst al fataal. Bedenk dat het dicht bij de grond sneller vriest dan op neushoogte, de hoogte waarop het KNMI de temperatuur meet.

Maak een planning voor de tuin

Wanneer je het hele jaar door van je tuin wilt genieten is het handig om een planning te maken. Bloembollen doe je bijvoorbeeld in de herfst al in de grond zodat ze in het voorjaar kunnen bloeien. Ook het snoeien van bomen en struiken doe je bij voorkeur op het juiste moment. Dat verschilt per plantensoort. Als je weet wat voor planten er in je tuin staan kun je op die manier een planning maken wanneer welke werkzaamheden op de agenda moeten. Zaken als onkruid wieden en uitgebloeide bloemen uit planten knippen is natuurlijk een wekelijks klusje als je een grote tuin hebt. Besproei je planten als het lang droog is bij voorkeur met regenwater. Als je de mogelijkheid hebt om regenwater op te vangen is dat de beste optie voor de planten. Vooral planten die in bloei staan hebben veel water nodig. Je kunt desgewenst voeding in het water doen om de planten hiermee tet ondersteunen indien nodig.

Gerelateerde berichten

Tuinideeën met een groen gazon als middelpunt

Tuinideeën met een groen gazon als middelpunt

Een fraai aangelegd gazon kan de glanzende ster van elke tuin zijn, een natuurlijke ontmoetingsplek waar zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten van de buitenlucht. Deze groene…

Screens vs. Zonneschermen Wat is de beste keuze voor jouw behoeftes

Screens vs. Zonneschermen: Wat is de beste keuze voor jouw behoeftes?

Het kan een lastige beslissing zijn om de juiste zonwering voor je huis te kiezen. Er zijn namelijk zo ontzettend veel opties op de markt, denk hierbij…

5 tips om je kleine tuin groter te laten lijken

De Nederlandse tuinen worden steeds kleiner en zijn omgeven door de tuinen van onze buren. Een grote vrije tuin is helaas alleen weggelegd voor de “happy few”,…

5 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een mooie en gezellig tuin is natuurlijk fijn, maar met ons drukke bestaan moet een tuin het liefst niet al teveel tijd kosten om bij te houden….

Hoe maak je je tuin geschikt voor katten?

Als je 1 of meerdere katten hebt dan is het natuurlijk fijn als die naar buiten kunnen. Maar de tijd dat katten vrij door de buurt struinden…