Hoe richt je een kleine kinderkamer in?

Je wil natuurlijk het allerbeste voor je kind. Een fijne slaapkamer is daar een onderdeel van. Je wil je kind het liefste alles geven wat zijn of haar hartje begeert, maar je zult het wel moeten doen met de ruimte die je hebt. Hoe je een kleine kinderkamer zo leuk en efficiënt mogelijk inricht lees je hier.

Meet alles op

Zorg dat je alles goed opmeet, dus dat je weet welke meubels je kwijt kunt in de kinderkamer. Kies ervoor deze meubels zo efficiënt mogelijk neer te zetten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je 20 centimeter te kort komt, maar als je 20 centimeter overhoudt, wordt deze ruimte waarschijnlijk alleen een verzamelplek voor vuil en stof. Dan kun je dus beter voor een kast kiezen die net iets breder of hoger is bijvoorbeeld.

Ga voor multifunctioneel

Met multifunctionele meubels kun je veel ruimte besparen. Een bureau met opbergruimte scheelt je bijvoorbeeld een extra kastje. En een hoogslaper met kast of bureau eronder is al helemaal een mooie ruimtebesparing. Bijkomend voordeel: kinderen vinden hoogslapers vaak ook extra leuk en spannend! Als je handig bent kun je misschien zelf een op maat gemaakt meubel maken waarin je verschillende elementen verwerkt. Zo kun je de ruimte pas echt optimaal benutten.

Fris en licht

Kies lichte en frisse kleuren en zorg voor voldoende natuurlijke lichtinval. Dit werkt opwekkend en brengt je kind in een positieve stemming. Zorg er echter wel voor dat de kleuren niet te heftig en overheersend zijn, want dat kan je kind onrustig maken, wat niet bevorderend werkt voor de nachtrust. Vergeet vooral ook niet je kind te vragen bij welke kleuren hij of zij zich goed voelt.

Zorg voor genoeg opbergruimte

Een kinderkamer kan met al dat speelgoed al snel rommelig worden. Niet fijn voor jou, maar ook voor je kind vormt een rommelige kamer geen rustige omgeving. Zorg dus voldoende opbergruimte zoals kasten, kisten en manden, zodat het speelgoed in een handomdraai opgeruimd is voordat je kind naar bed gaat. Het is namelijk belangrijk dat je kind in een rustige omgeving gaat slapen, zodat hij of zij makkelijker in slaap komt en uitgerust weer wakker wordt.

Moeten je kinderen een kamer delen? Geef ze een eigen plekje

Met name voor grotere gezinnen is het natuurlijk niet altijd mogelijk om ieder een kind een eigen kamer te geven. Dit hoeft echt geen probleem te zijn en veel kinderen vinden het ook leuk om samen met hun broertje of zusje op een kamer te liggen. Naarmate de kinderen ouder worden krijgen ze echter wel steeds meer behoefte aan een eigen plekje.

Zorg er daarom voor dat je kinderen toch een eigen plekje kunnen creëren binnen een gedeelde kamer. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een roomdivider, door bedden van elkaar te splitsen door er een kast tussen te plaatsen, of door gordijnen rond de bedden van de kinderen te hangen. Zo kunnen ze zich toch even terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben.

Gerelateerde berichten

Klaar met je huidige interieur Met deze tips kan je jouw interieur compleet veranderen

Klaar met je huidige interieur? Met deze tips kan je jouw interieur compleet veranderen

Uitgekeken op je huidige interieur en toe aan iets nieuws? Het kan soms lastig zijn om je interieur een nieuwe look te geven, maar met de juiste…

Landelijk en toch modern wonen Zo combineer je deze stijlen tot een perfect harmonieus geheel

Landelijk en toch modern wonen? Zo combineer je deze stijlen tot een perfect harmonieus geheel

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een modern en strak interieur, maar laten zich tegelijk graag charmeren door een landelijke woonstijl. Benieuwd hoe je het beste van twee…

Jungle in je woonkamer

Breng buiten naar binnen

Ben jij ook zo’n persoon die liever buiten leeft dan binnen? Spendeer je liever je tijd in de tuin met een goed boek dan thuis op de…

Het belang van de juiste scheermesjes voor verschillende lichaamsdelen

Het scheren van lichaamsdelen is een integraal onderdeel van de persoonlijke verzorging voor zowel mannen als vrouwen. Het biedt niet alleen een gladde en verzorgde uitstraling, maar…