Mag je kind meedenken over de inrichting van de kinderkamer?

Er komt een leeftijd waarop je kind inspraak wil bij de inrichting van de kinderkamer. Als baby en peuter wordt de inrichting door de ouders bepaald. Sommige kinderen hebben al op vierjarige leeftijd een uitgesproken mening over wat ze wel en niet leuk vinden. Als die wensen binnen het budget van de ouders blijven dan kun je daar natuurlijk gehoor aan geven.

Een fijne en veilige plek

Voor een kind moet zijn kamer een veilige plek zijn. Als hij gaat slapen maar ook om te spelen. De inrichting van de kamer kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Als je kind het donker eng vindt kun je een speciale klok plaatsen die zacht licht geeft wat na een ingestelde tijd uitgaat. Ook zijn er speciale klokken voor kinderen die aangeven wanneer het tijd is om op te staan. De klok is ook geschikt voor kinderen die nog geen klok kunnen kijken. Er wordt gewerkt met animaties. De tijd wordt wel aangegeven, zodat je kind spelenderwijs klok leert kijken. Met een speciale klok voorkom je dat je kind al ’s morgens om 6 uur aan je bed staat terwijl de tijd om op te staan pas anderhalf uur later is.

Een veilig bed voor je kind

Als je kind de overstap maakt van een ledikantje naar een ‘echt bed’ dan is dat best spannend. Want je kind loopt het risico uit bed te rollen. Er zijn kinderbedden waar een bescherming aan kan worden gezet met spijlen. Zodra je kind gewend is aan het grote bed kunnen die spijlen worden weggehaald. Als je kiest voor een hoogslaper dan zit hier altijd een beschermende zijkant aan om ongelukken te voorkomen.

Wel of geen tv op de kamer?

Als je kind wat ouder wordt dan komt op een gegeven moment de vraag of je kind een tv of laptop op de kamer krijgt om zelf naar programma’s te kijken. Als je ervoor kiest is het belangrijk om goede afspraken te maken. Je kunt een tv beveiligen met een kinderslot. De tv schakelt dan uit op een bepaald tijdstip en kan alleen nog worden aangezet met de code. Hiermee kun je ook voorkomen dat je kind programma’s ziet die niet voor zijn leeftijd bedoeld zijn.

Huiswerk maken op de kinderkamer

Kinderen krijgen vaak al vroeg op de basisschool huiswerk mee. Als je kind dat huiswerk op de eigen kamer maakt dan is een bureautje met stoel natuurlijk onontbeerlijk. Als er weinig ruimte is dan kun je kiezen voor een hoogslaper met bureau. Deze zijn in diverse uitvoeringen te koop. Ook goed licht is belangrijk, zorg dus ook voor een stoere bureaulamp.

Gerelateerde berichten

Zo kies je het juiste bed

Zo kies je het juiste bed

Het kiezen van het juiste bed voor je kind kan een uitdagende taak zijn, gezien de vele opties die beschikbaar zijn. Het is belangrijk om rekening te…

Een kinderkamer voor meerdere kinderen inrichten

Als er in een gezin meerdere kinderen zijn dan is het vaak zo dat er een kamer moet worden gedeeld. Dat kan tot conflicten leiden als de…