Tips voor een genderneutrale babykamer

Steeds meer ouders willen hun kind zo neutraal mogelijk opvoeden. Stereotype zaken zoals roze voor een meisje en blauw voor een jongen raken steeds meer uit de gratie. Natuurlijk is er niets mis mee als je de kamer voor je dochter roze inricht. Veel ouders weten al ruim voor de geboorte of ze een zoon of een dochter gaan krijgen dus je kunt daar prima op inspelen. Maar als je je kind graag in alle vrijheid wilt opvoeden, dan kun je kiezen voor genderneutraal.

Er zijn meer kleuren dan roze en blauw

Vroeger, toen genderneutraal een begrip was dat bij vrijwel geen enkele ouder opkwam, werden babykamers vaak ook al neutraal ingericht. Gezinnen waren vaak groot, dus inspelen op een jongen of een meisje was er niet bij, de spullen moesten voor een volgend kindje geschikt zijn, ongeacht diens geslacht. Daarom werd er vaak gekozen voor kleuren als wit, geel, groen of beige. En dat zijn dus precies de kleuren die je vandaag de dag ook kunt gebruiken. Als je daar niet van houdt dan zijn er ook hardere kleuren die prima geschikt zijn voor een babykamer, zoals rood of paars.

Kies een thema

Een leuk idee voor de genderneutrale babykamer is een thema. Veel bekende figuren zoals Nijntje, de Smurfen of een ander populair figuur hebben veel merchandise. Je kunt lampen, kasten en wandversiering kopen die aansluit op dit thema. Zelfs bedjes en beddengoed kunnen aansluiten bij het thema van de babykamer. Als je iets kiest dat ook een wat ouder kindje leuk vindt dan kan de kamer ‘meegroeien’ met je kind van baby naar peuter en kleuter. Met een paar kleine aanpassingen kun je de kamer dan upgraden voor het volgende jaar.

Zorg voor een veilige babykamer

In de babykamer moet je je kindje veilig kunnen verzorgen. Let daar dus op bij het uitzoeken van meubels en accessoires. En bedenk dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je kind. Een aankleedkussen met opstaande randen is handig, maar het is geen absolute garantie dat je kind er niet af kan rollen. Leg de kleine dus in zijn bedje of wiegje als je iets moet pakken, ook al duurt dat maar 3 tellen. Een val van de commode kan ernstig letsel geven. Ook het badje is een risico. Je kunt een kind daarin niet alleen laten omdat je even een handdoek uit een kast moet pakken. Een kindje kan verdrinken in slechts een paar centimeter water. Let dus onder alle omstandigheden goed op de veiligheid van je baby.

Gerelateerde berichten

Deze 4 tips helpen je bij het inrichten van de babykamer

Als je een kleintje verwacht is één van de leukste dingen misschien wel het inrichten van de babykamer. Maar voordat je begint met shoppen voor het kamertje…

Welk thema krijgt de babykamer?

Als er een kindje op komst is dan is één van de leukste dingen het inrichten van de babykamer. Veel ouders zijn daar al vroeg mee bezig….