Van gloeilamp naar ledlamp: de evolutie van onze verlichting

Vroeger waren gloeilampen de normaalste zaak van de wereld. Later werden ze vervangen door spaarlampen en vervolgens door ledlampen, omdat deze lampen veel energiezuiniger en beter voor het milieu zijn. De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van de apparaten die we gebruiken. Hierdoor zijn gloeilampen en halogeenlampen in principe uit de handel gehaald. In de praktijk worden gloeilampen echter nog altijd gemaakt en mogen ze voor sommige toepassingen ook nog altijd worden verkocht.

Werking van gloeilampen en ledlampen

Gloeilampen werken door een elektrische stroom door een dunne draad van wolfraam te sturen, waardoor deze heet wordt en begint te gloeien, wat licht produceert. Dit proces is echter zeer inefficiënt: ongeveer 90 tot 95% van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte in plaats van in licht. Ledlampen gebruiken dan weer een speciale halfgeleidertechnologie om licht te produceren, waarbij veel minder energie verloren gaat. Hierdoor kunnen ledlampen met een fractie van de energie dezelfde hoeveelheid licht produceren als gloeilampen. Deze efficiëntie maakt ledlampen niet alleen beter voor het milieu, maar ook voordeliger voor de consument.

Ledlampen zijn veel energiezuiniger

De reden waarom gloeilampen worden vervangen door ledlampen is logisch: ze geven op een veel zuinigere manier licht. Daarom heeft Europa ze grotendeels van de markt gehaald, net als halogeenlampen. De voornaamste reden is dan wel om het milieu te ontzien, maar door het energieverbruik is gloeilampen kopen voor particulieren sowieso niet meer interessant. Gloeilampen verbruiken nu eenmaal veel energie die voor het grootste deel wordt omgezet in warmte in plaats van licht. Europa is zeker niet de enige plaats waar gloeilampen verbannen zijn. Ook bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland hebben dit reeds eerder gedaan.

Gloeilampen worden nog altijd verkocht

Dit alles wil echter niet zeggen dat er geen gloeilampen meer te koop zijn, integendeel. Oude partijen mogen namelijk nog altijd worden verkocht. Hierdoor komen er soms nog altijd gloeilampen op de markt terecht, hoewel dit steeds minder vaak gebeurt. Daarnaast zijn er ook specifieke toepassingen waarbij gloeilampen nog altijd mogen worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn kerstverlichting en half afgeschermde gloeilampen, zoals de reflectorlamp. Ook bij warmtelampen, zoals ze bijvoorbeeld in een terrarium worden gebruikt, mag men nog altijd gloeilampen gebruiken. Bij dergelijke warmtelampen is warmteontwikkeling nu eenmaal gewenst. Daarnaast mogen gloeilampen nog worden gebruikt in apparaten, bijvoorbeeld in koelkasten en ovens.

Oude gloei- en spaarlampen gebruiken

Het gebruik van gloeilampen is niet verboden, er mogen (mits een aantal uitzonderingen) gewoon geen nieuwe gloeilampen meer worden vermarkt. Je mag een oude gloeilamp die je in de berging vindt, dus nog altijd gewoon gebruiken. Diverse milieu- en consumentenorganisaties raden echter af om dit te doen. Gloeilampen verbruiken zoveel energie dat het gewoon beter is om een ledlamp te kopen en deze te plaatsen. De initiële kosten van een ledlamp zijn daarbij snel terugverdiend door de lagere energierekening. Bovendien worden ledlampen en ledstrips steeds goedkoper, waardoor de overstap naar energiezuinigere verlichting financieel aantrekkelijker wordt. Enkel voor spaarlampen maakt men een uitzondering: die kun je nog gebruiken tot ze het niet meer doen. En dan stap je uiteraard over op ledtechnologie.

Gerelateerde berichten

Zo begin je voorbereid aan een verbouwing

Zo begin je voorbereid aan een verbouwing

Een verbouwing kan een grote impact hebben op je huis en je leven. Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je van start…

4 tips voor het kopen van hout in huis

4 tips voor het kopen van hout in huis

Hout is een veelgebruikt materiaal in huis, of het nu gaat om meubels, vloeren of kozijnen. Het kiezen van het juiste hout voor jouw project kan echter…

4 tips voor het verbouwen van je woning

4 tips voor het verbouwen van je woning!

Het verbouwen van je woning kan erg leuk zijn. Maar soms is het toch ook wel een beetje spannend. Wil je een kleine renovatie uitvoeren? Of ben…

Leuk je interieur op in een handomdraai dit zijn 4 tips

Leuk je interieur op in een handomdraai: dit zijn 4 tips

Een frisse wind door je interieur laten waaien kan soms net dat beetje extra sfeer geven aan je huis. Maar het hoeft helemaal niet moeilijk of duur…

Huis verbouwen Deze 4 dingen mag je niet vergeten

Huis verbouwen? Deze 4 dingen mag je niet vergeten

Een huis verbouwen kan een spannende en uitdagende tijd zijn. Of je nu een kleine renovatie uitvoert of een complete make-over van je woning plant, er zijn…

Baby op komst Dit zijn 4 tips om de babykamer in te richten

Baby op komst? Dit zijn 4 tips om de babykamer in te richten

Als er een baby op komst is, is het inrichten van de babykamer een van de leukste en spannendste taken voor toekomstige ouders. Het creëren van een…