Waarom planten niet in je slaapkamer mogen ontbreken

Kamerplanten zijn weer helemaal terug van weggeweest. Veel mensen zijn echter wat huiverig om planten in de slaapkamer te zetten. Is dat wel gezond? Kan het geen kwaad? Het antwoord is nee, dit kan geen kwaad. Sterker nog, de juiste planten kunnen zorgen voor een gezonder klimaat in je slaapkamer en kunnen je nachtrust bevorderen. Reden genoeg dus om wat planten in de slaapkamer te brengen.

Luchtzuiverend

Er zijn veel planten die een luchtzuiverende werking hebben. Deze planten halen schadelijke stoffen uit de lucht, wat erg gezond is in de slaapkamer. Je staat er misschien niet bij stil, maar de slaapkamer is wel dé plek in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. En dat ook nog eens terwijl je slaapt en je lichaam zich dus aan het herstellen is. De planten zetten CO2 om in zuurstof en brengen waterdamp in de lucht, zodat de luchtvochtigheid verbetert. Ook kunnen ze nare geurtjes afbreken. Ze werken dus eigenlijk als een natuurlijke luchtverfrisser.

Als je graag een luchtzuiverende plant in je slaapkamer wil plaatsen kun je bijvoorbeeld kiezen voor diverse palmsoorten, dracaena’s, ficussen, klimop of een varen. Al deze planten zullen zorgen voor een betere luchtkwaliteit in jouw slaapkamer.

Niet alle planten zijn geschikt

Kun je dan zomaar elke willekeurige plant in je slaapkamer plaatsen? Nee, dat is niet verstandig. Er zijn namelijk ook planten die je luchtwegen kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken. Vooral planten die sterke geuren afgeven kunnen voor irritaties of hoofdpijn zorgen. Kies dus voor een plant of bloem zonder heftige geuren.

Planten kunnen bijdragen aan een betere nachtrust

Het plaatsen van de juiste planten in je slaapkamer is dus gezond. Maar wist je dat planten ook kunnen bijdragen aan een betere nachtrust? Er zijn planten die jou kunnen helpen om beter in slaap te kunnen vallen. Deze planten zijn dan ook perfect om in je slaapkamer te plaatsen:

Lavendel: De geur van lavendel werkt rustgevend en kalmerend. De ideale geur dus om bij in slaap te vallen.

Jasmijn: Ook de geur van jasmijn heeft een kalmerend effect. Dit zorgt ervoor dat je rustig in slaap valt.

Valeriaan: Valeriaan staat bekend om zijn rustgevende werking. Het is verkrijgbaar bij de drogist als kruidenmiddel, maar ook als bloem heeft het een rustgevende werking.

Aloë Vera: De topper onder de gezonde planten! Een aloë vera is luchtzuiverend en multifunctioneel. Het sap van de aloë vera helpt namelijk ook nog eens heel goed bij een droge huid of huidirritaties. Altijd handig om in huis te hebben dus.

Klimop: Niet de meest spannende plant misschien, maar een klimop zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit in je huis. Zet hem wat hoger of hang hem in een mandje aan het plafond, zodat zijn ranken mooi naar beneden vallen.

Gerelateerde berichten

6 tips voor een gezellige slaapkamer

Je slaapkamer is dé plek in huis om even helemaal tot rust te komen. Het is dan ook belangrijk om je slaapkamer zorgvuldig in te richten en…

De logeerkamer gezellig inrichten

Als je een logeerkamer hebt waar regelmatig een gast verblijft dan wil je die persoon natuurlijk een kamer bieden waar hij of zij zich helemaal op zijn…

Een slaapkamer die meer is dan de kamer waar je bed staat

Steeds meer mensen besteden aandacht aan het inrichten van de slaapkamer. Het is niet alleen maar de kamer waar je een bed en een kledingkast neerzet omdat…